Een van de belangrijkste dingen op je website, is het menu. In WordPress kun je verschillende menu’s aanmaken, zoals bijvoorbeeld het Hoofdmenu, een menu voor in de Footer van je website en een menu voor in de zijbalk. Maar stel nou dat je een kopje in je menu hebt die je alleen wilt laten zien aan ingelogde gebruikers, zoals bijvoorbeeld ‘Mijn account’?

logica-in-menuWordPress heeft daar niet direct een oplossing voor. Je zou kunnen werken met maatwerk code of met aanpassingen in de CSS, maar dat als je daar zelf niet in thuis bent, ben je daarvoor afhankelijk van je ontwikkelaar. Zou het niet geweldig zijn als je gewoon met twee klikken aan kunt geven wanneer een bepaald kopje in je menu getoond moet worden?

De oplossing: de plugin ‘If menu‘, vertaald in het Nederlans ‘Als menu’. Een betere titel voor deze plugin hadden ze niet kunnen verzinnen.

Als er aan conditie x voldaan wordt, dan toon/verberg dit menu kopje. 

Zo simpel is het principe.

Hoe doe je dit zelf?

Stap 1. Installeer de plugin ‘If menu

Stap 2. Ga naar je menu’s via Weergave -> Menu’s

Stap 3. Klik op het menu kopje wat je aan wilt passen en klik op ‘Enable Conditional Logic’. Er verschijnt nu een extra menu, waar je kunt kiezen voor Show (toon) of Hide (verberg) en een menu waar je kunt kiezen aan welke voorwaarde voldaan moet worden.

In mijn voorbeeld in het plaatje hiernaast wordt het menu kopje ‘Mijn Account’ alleen getoond aan gebruikers die ingelogd zijn. Gebruikers die niet zijn ingelogd, zien dit menu kopje niet. Logisch, en met deze plugin heb ik dat in drie stappen voor elkaar gekregen.

Standaard heeft If Menu 9 condities die je kunt gebruiken, maar je kunt zelf veel meer condities toevoegen.

Voorbeeldje:

Als een bezoeker op een pagina is waar een product wordt beschreven waarvoor de bezoeker zijn account moet upgraden naar een betaald account, dan toon het menu kopje ‘Upgraden’

Voor zulke specifieke condities kun je gebruik maken van de diverse ‘Conditional Tags‘ die in WordPress zijn ingebouwd, waarmee je vervolgens een conditie kunt toevoegen aan If Menu. Die conditie kun je vervolgens gebruiken via de hierboven beschreven stappen.

Het toevoegen van die conditie vergt wel wat meer kennis van programmeren in WordPress en dat reikt verder dan deze handleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *