Op dit moment staan er 47.136 plugins in de WordPress Plugin Directory, en daar komen iedere dag plugins bij. En dan zijn er ook nog veel premium plugins die je op andere plaatsen kunt downloaden, zoals bijvoorbeeld Codecanyon.

Het is in de eerste plaats natuurlijk geweldig dat we al deze plugins tot onze beschikking hebben. We kunnen zo’n beetje alle denkbare functionaliteit toevoegen aan onze websites, zonder uitgebreide technische kennis. Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat het met deze aantallen nogal overweldigend is en dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik ga je helpen! Deze plugins mag je niet missen:

1. Yoast SEO

seo-by-yoastWat mij betreft is dit de absolute #1 wat betreft WordPress plugins. Deze plugin helpt je met het optimaliseren van je websites voor zoekmachines en Social Media. Het levert werkelijk een compleet pakket aan mogelijkheden.

Je krijgt stap-voor-stap instructies over elk onderdeel van zoekmachine optimalisatie (SEO). Yoast geeft je zelfs real-time feedback over hoe goed je pagina’s en berichten zijn geoptimaliseerd.

Dit is de plugin die door professionals gebruikt wordt, zonder dat het over-gecompliceerd wordt. Geen website kan zonder!

Bekijk Yoast SEO

2. W3 Total Cache

w3-total-cacheDe snelheid van je website is ongelooflijk belangrijk voor de gebruikerservaring van je website. Als het inladen van je website te lang duurt, zijn je bezoekers al weg voordat de pagina volledig is ingeladen. Bovendien is het ook een belangrijke factor in de bepaling van de positie van je website bij Google.

Iedere keer als je een WordPress pagina opent, moet er achter de schermen een hoop gebeuren: functies worden uitgevoerd, shortcodes verwerkt, de database wordt geraadpleegd, de pagina wordt opgebouwd, etc.

W3 Total Cache voert al deze stappen één keer uit en slaat het resultaat op. Wanneer de pagina wordt opgevraagd, wordt deze opgeslagen versie getoond, in plaats van dat voor iedere bezoeker alle stappen apart moeten worden uitgevoerd. Dat maakt een enorm verschil in de snelheid van je website.

W3 Total Cache biedt daarnaast nog meer, geavanceerde functionaliteiten waarmee je je website sneller kan maken, maar zelfs met de standaard instellingen, haal je al een flinke snelheidswinst.

Een aantal gespecialiseerde WordPress hosts, zoals Siteground, bieden caching-plugins die specifiek zijn gebouwd voor hun servers. Mocht dat bij jouw host ook het geval zijn, dan raad ik je aan die plugin te gebruiken. Anders: W3 Total Cache!

Bekijk W3 Total Cache

3. WordFence Security

WordFence is de must-have plugin op het gebied van beveiliging. Dat is niet alleen mijn mening: er zijn momenteel meer dan een miljoen actieve installaties van deze plugin.

En dat is niet zonder reden. WordFence Security biedt erg veel: een firewall, login beveiliging, website monitoring, security scans, mogelijkheden om gebruikers of IP-adressen te blokkeren, en meer.

WordFence biedt ook een Premium versie aan voor nog meer opties, zoals blokkeren per land.

Bekijk WordFence

4. Ninja Forms

ninja-formsEr zijn een heel aantal plug-ins waarmee je formulieren op je website kunt zetten. De meest gebruikte is Contact Form 7, maar mijn favoriet is Ninja Forms. Met deze plug-in heb je namelijk veel meer mogelijkheden! Wil je een keuzelijst opnemen in je formulier? Geen probleem! Wil je een totaalbedrag berekenen naar aanleiding van wat de gebruiker uitkiest? Geen probleem! Je kunt zelfs tot in detail bepalen wat er moet gebeuren als de gebruiker het formulier verzendt.

Nadeel van al die mogelijkheden is dat het wat lastiger is om je formulier op te bouwen. Maar als je dat eenmaal onder de knie hebt, wil je niet meer terug.

Bekijk Ninja Forms

5. UpdraftPlus WordPress Backup Plugin

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen:

Maak. Backups.

UpdraftPlus is mijn favoriet voor Backups. En niet alleen van mij: UpdraftPlus is op dit moment op ruim 900.000 websites geïnstalleerd.

Je kunt UpdraftPlus volledig naar je hand zetten, maar ook zonder diepgaande kennis van WordPress kun je UpdraftPlus snel instellen. Je kunt backups automatisch uit laten voeren. Je kunt zelfs backups automatisch naar je Dropbox sturen. En als er iets misgaat kun je snel en eenvoudig een backup terugzetten.

updraftplus

Bekijk UpdraftPlus

6. Akismet

akismetSpam komt helaas nogal eens voor op WordPress-blogs. Spammers plaatsen nietszeggende reacties om links te genereren naar hun eigen pagina’s. Dé plugin om dit tegen te gaan, is Akismet. Deze plug-in is vaak standaard al geïnstalleerd bij een nieuwe WordPress installatie, maar niet standaard geactiveerd. Is Akismet bij jou nog niet geactiveerd? Meteen doen dan!

Bekijk Akismet

7. Google Analytics

google-analyticsGeen WordPress plugin, maar desondanks onmisbaar. Met Google Analytics kun je zo ongeveer alles volgen wat gebruikers op je website doen. Er is geen WordPress plugin die op kan boksen tegen de functionaliteiten die Google Analytics biedt.

Toegegeven: het kost wat tijd om Google Analytics te leren kennen en soms is de leercurve wat stijl, maar als je eenmaal je weg hebt gevonden, vind je een schat aan waardevolle informatie over je website.

Bekijk Google Analytics

Wat vind jij?

Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met deze lijst van de plugins die, volgens mij, dé must-have plugins van dit moment zijn.

Ben je het met me eens of heb ik jouw favoriet over het hoofd gezien? Laat het me hieronder dan weten, want ik ben altijd geïnteresseerd in nieuwe parels uit de WordPress Plugin-wereld!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *