Een van de sterke punten van WordPress is de grote verscheidenheid aan plugins. Er zijn op dit moment meer dan 37.000 plugins beschikbaar! Voor zo ongeveer elke functionaliteit kun je wel een plugin vinden. En als een functionaliteit die jij nodig hebt al gefaciliteerd wordt door een plugin, dan hoef je daar dus geen maatwerk voor te (laten) maken.

Maar, hoe weet je welke plugins veilig zijn? Eerlijk is eerlijk: niet elke plugin is even goed geprogrammeerd. Er zijn plugins die je website kunnen laten crashen. En er zijn ook plugins die een lek veroorzaken op je website. Het is niet eenvoudig om vooraf te bepalen of je veilig zit met een bepaalde plugin. Maar als je de volgende vijf vragen stelt voordat je een plugin installeert, zit je wel aan de veilige kant:

1. Is de plugin up-to-dateplugin-meta

WordPress verandert voortdurend. Ongeveer twee keer per jaar komt er bovendien een grote update uit. Bij deze grote updates kan het voorkomen dat bepaalde oude functionaliteiten niet meer werken. Het is daarom erg belangrijk dat plugins ook worden bijgewerkt.

Je kunt zien wanneer een plugin is bijgewerkt op de pagina van de plugin. Ook kun je zien tot welke versie van WordPress de plugin compatible is. WordPress geeft je een waarschuwing als de update 2 jaar geleden voor het laatst is bijgewerkt. De ontwikkelaar van de plugin houdt hem dan waarschijnlijk niet meer bij. Ik persoonlijk begin twijfelen als de plugin langer dan een maand of 10 niet meer is bijgewerkt.

2. Wat vinden anderen ervan?

Je kunt zien wat anderen van de plugin vinden via de sterren die gebruikers aan plugins geven. Vaar alleen niet blind om de gemiddelde waardering die je ziet bij de samenvatting. Veel plugins veranderen namelijk voortdurend en het is niet zeker dat de plugin net zo goed (of slecht) is, als deze een jaar geleden was.

Kijk daarom iets verder: onder het kopje ‘Reviews’ vind je reviews van andere gebruikers met een datum erbij. Dan zie je dus of de plugin nog steeds zo goed is.

3. Wie heeft de plugin gemaakt?

Als je een plugin gebruikt, ben je afhankelijk van de ontwikkelaar van de plugin. Deze ontwikkelaar moet ervoor zorgen dat de plugin veilig blijft en dat deze doet wat het belooft.

Als je op de link klikt naar website van de ontwikkelaar, dan kun je je vaak een redelijk beeld vormen van wie de ontwikkelaar is. Als er een bedrijf achter de plugin zit (en bijvoorbeeld ook een Premium-versie aanbiedt), dan kun je er doorgaans vanuit gaan dat het in orde is. Als er een enkele ontwikkelaar achter de plugin zit, dan betekent dat natuurlijk niet per definitie dat de plugin niet goed is. Hou er alleen wel rekening mee dat het kan zijn dat de ontwikkelaar in de toekomst interesse in zijn plugin verliest en dat deze niet meer wordt bijgewerkt.

4. Wat krijg je allemaal met deze plugin?

De eerste vraag lijkt erg voor de hand te liggen. We gaan toch op zoek naar een plugin omdat we een bepaalde functionaliteit zoeken? En toch is het belangrijk om te bekijken of wat voor functionaliteiten de plugin nog meer heeft.

Een bekend voorbeeld hiervan is de plugin JetPack. JetPack biedt erg veel verschillende functionaliteiten. Ga je die allemaal gebruiken? Als je maar één of twee functionaliteiten gebruikt, dan kun je overwegen om een gespecialiseerde plugin te zoeken. Hoe groter de plugin, hoe meer impact deze heeft op de performance van je website. En hoe groter de plugin, in regels code bijvoorbeeld, hoe groter de kans dat er een bug in zit.

5. Google is je vriend

Google de plugin eens. Vind je veel vragen of problemen van andere gebruikers? Reageert de ontwikkelaar? Zo krijg je als snel een goed beeld van de plugin en de ontwikkelaar.

Tot slot

Als je bepaald hebt dat je een bepaalde plugin vertrouwt, dan ben je er natuurlijk nog niet. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen: installeer updates voor je WordPress installatie en voor je plugins zodra ze beschikbaar zijn! Mocht je daar geen tijd voor hebben, of wil je liever dat iemand met een technische achtergrond je deze zorg uit handen neemt, kijk dan eens bij mijn WordPress Onderhoud-service.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *